Luštěniny by se měly do jídelníčku zařazovat pravidelně, jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Mezi luštěniny patří cizrna, neboli římský hrách. Je velmi výživná a jednoduchá na přípravu.

Cizrna neboli římský hrách je velmi výživná luštěnina jednoduchá na přípravu. Obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy (které se rozkládají pomaleji než jednoduché cukry a dodávají tak energii postupně), zdravé tuky, vlákninu, minerály (např. železo, zinek, vápník, hořčík) a vitaminy.

1/2 kg mletého masa (já jsem použila hovězí)
700 g mrkve a červené řepy - nastrouhané nebo zbytky z odšťavnění
3 vajíčka
1 hrnek ovesných vloček
2 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka

2 hrnky uvařené červené čočky (lze použít i jinou, ale červená se nemusí namáčet)
1 nastrouhaná mrkev
1 cibule
2 vajíčka od šťastných slepiček
1 hrnek mouky (já jsem použila lněnou a žitnou)
podle chuti bylinky, česnek, sůl