Brownies z červené řepy
Hořká čokoláda je u nás velmi oblíbená a máme doma velké zásoby 😊. Používáme ji na vaření, jako dezert po jídle nebo třeba dětem ráno na kaši. Červenou řepu často odšťavňujeme takže máme doma zbytky z odšťavnění. A mandle zase z výroby mandlového mléka. Tyhle brownies obsahují všechny tyto ingredience, takže vlastně takové využití zbytků 😊
Recept:
400 g červené řepy
(namleté nebo nastrouhané, já jsem použila řepu z odšťavnění)
100 g madlové mouky (pomleté mandle, nebo mandle z výroby mandového mléka)
100 g pohankové mouky
150 g čokolády
1 lžíce kokosového oleje nebo másla
½ hrnky panely nebo jiného sladidla
3 vajíčka od sťastných slepiček
prášek do pečiva
kakao
špetka soli
Smícháme všechn ingredience kromě čokolády, kokosového oleje a vajec. Čokoládu s olejem rozpustíme ve vodní lázni a přidáme ke směsi. Nakonec přimícháme vejce. Pečeme cca 30 minut na 180 °C.
ČOKOLÁDA
Čokoláda obsahuje spoustu živin (hořčík, mangan, měd, železo), vlákninu, antioxidanty a je také přírodní antidepresivum, zlepšuje náladu a snižuje stres. Není ale čokoláda jako čokoláda, při výběru je důležité dávat pozor na kvalitu čokolády.
Jak tedy vybrat kvalitní čokoládu:
- Čím méně surovin, tím lépe - ideálně jen kakaová hmota, kakaové máslo, případně sladidlo.
- Obsah kakaové sušiny minimálně 70%.
- Informace o původu a o odrůdě kakaových bobů - při použití nekvalitních kakaových bobů se provádá alkalizace, kdy jsou kakaové boby kvůli požadovaným chuťovým vlastnostem (jsou jinak velmi kyselé a hořké) odkyselovány, čímž se ztrácí velké množství antioxidantů (až 90%). Tato chemická úprava se pozná podle toho, že čokoláda má pak velmi tmavou barvu. Tmavší tedy neznamená lepší, spíš naopak. Stejným způsobem se také vyrábí kakao holanského typu, které je velmi tmavé = prošlo alkalizací.
- Informace o způsobu zpracování - při pražení kakaových bobů nad 130 °C se vytváří karcinogenní akrylamid (najdeme ho také např. v brambůrkách, chipsech, chlebové kůrce, kávě...).
Doporučuji v Brně např. čokoládovnu Chocolate Hill. Kvalitní je např. i 74% čokoláda Ritter Sport z Lidlu.