Dýňový koláč

22.10.2020

Dýně je skvělá podzimní plodina, ze které je možné připravit spoustu dobrot. Obsahuje velké množství mikroživin (v dýni najdete barvivo betakaroten, které se přemění na vitamin A, dále např. vitamin C, E, K, zinek, měď, draslík), také obsahuje spoustu vlákniny a navíc je nízkokalorická (má méně kalorií než např. rýže nebo brambory), můžete jí tedy podávat např. jako přílohu k masu.

Recept na dýňový koláč:

Korpus:
1 hrnek vloček
½ hrnku mandlové mouky
1 banán
1 lžíce karobu (nebo kakaa)
lžička skořice
40 g másla (nebo např. kokosového tuku)
špetka soli

Náplň:
1 hrnek rozmixované dýně
1 banán
2 tvarohy
2 vajíčka od šťastných slepiček
oblíbené sladidlo dle chuti (já jsem použila med)

Smícháme ingredience na korpus a těsto necháme chvíli v lednici odležet. Poté vytvarujeme do dortové formy a pečeme cca 15 minut na 180 ˚C.
Mezitíme si připravíme směs na náplň. Nalijeme na upečený korpus a pečeme ještě dalších cca 45 minut.