Jak vybrat kvalitní čokoládu
Čokoláda obsahuje spoustu živin (hořčík, mangan, měd, železo), vlákninu, antioxidanty a je také přírodní antidepresivum, zlepšuje náladu a snižuje stres. Není ale čokoláda jako čokoláda, při výběru je důležité dávat pozor na kvalitu čokolády.
Jak tedy vybrat kvalitní čokoládu:
- Čím méně surovin, tím lépe - ideálně jen kakaová hmota, kakaové máslo, případně sladidlo.
- Obsah kakaové sušiny minimálně 70%.
- Informace o původu a o odrůdě kakaových bobů - při použití nekvalitních kakaových bobů se provádí alkalizace, kdy jsou kakaové boby kvůli požadovaným chuťovým vlastnostem (jsou jinak velmi kyselé a hořké) odkyselovány, čímž se ztrácí velké množství antioxidantů (až 90%). Tato chemická úprava se pozná podle toho, že čokoláda má pak velmi tmavou barvu. Tmavší tedy neznamená lepší, spíš naopak. Stejným způsobem se také vyrábí kakao holanského typu, které je velmi tmavé = prošlo alkalizací.
- Informace o způsobu zpracování - při pražení kakaových bobů nad 130 °C se vytváří karcinogenní akrylamid (najdeme ho také např. v brambůrkách, chipsech, chlebové kůrce, kávě...).
Doporučuji v Brně např. čokoládovnu Chocolate Hill. Kvalitní je např. i 74% čokoláda Ritter Sport z Lidlu.