Kombucha, Tibi krystaly, Tibetská houba
30.03.2021
Už hodně dlouhou dobu jsem se chystala vyzkoušet "zázračné" nápoje z kombuchy, tibi krystalů nebo tibetské houby. Když se mi naskytla možnost pořídit si všechny tři naráz, neváhala jsem.
Co mají kombucha, tibi krystaly a tibetská houba společného? Všechny tři se živí cukrem a ten přeměňují na kyselinu, oxid uhličitý a alkohol (malé množství). Výsledný nápoj je tedy fermentovaný. Všechny jsou nabité prospěšnými mikroorganismy, enzymy a spoustou vitamínů a minerálů. Jsou velmi prospěšné pro imunitní systém a zdraví našich střev.
A jaký je mezi mimi rozdíl?
- Kombucha - nápoj se připravuje ze slazeného černého nebo zeleného čaje, fermentace trvá cca 10 dní. Čaj se poté může ochutit různými bylinkami nebo ovocem. Hezký návod např. tady.
- Tibi
krystaly - nápoj se připravuje z vody, cukru a ovoce. Fermentace trvá ca 2
dny, poté se může dát ještě na 2 dny do ledničky, kde se fermentace zpomalí. Pěkný
návod jsem našla např. tady.
- Tibetská houba - houba se živí laktózou, nápoj se tedy připravuje z mléka a vzniká kefír. Lze připravit i z vody (takto připravuji já) s přidáním ovoce. Nápoj ze hotový za 24 hodin. Má velmi malé množství alkoholu, nejméně ze všech tří (jen 0,1%, nealkoholické pivo má 0,5%), proto ho můžou pít i děti.
Pokud nejste na tyto nápoje zvyklí, je potřeba začínat s malými dávkami, klidně po lžičkách a množství postupně zvyšovat.