Mandlové mléko

03.11.2020

Mandlové mléko je u nás velmi oblíbené. Je mnohem výživnější, zdravější, chutnější, levnější a v neposlední řadě ekologičtější než kupované mléko z obchodu.

Výroba je velmi jednoduchá, mandle (1 hrnek) namočíme přes noc ve vodě. Tím se v mandlích aktivují enzymy a živiny jsou lépe vstřebatelné. Vodu poté slijeme, obsahuje odpadní látky ze slupky (pokud namáčíte mandle i se slupkou) a také kyselinu fytovou, která brání vstřebávání minerálních látek z mandlí. Přidáme vodu (množství dle požadované intenzity chuti a hustoty, já přidávám cca 1 litr), rozmixujeme a směs buďto odšťavníme nebo přecedíme.

Do mléka lze přidat další ingredience, např. kokos, na přírodní oslazení hrozinky, datle, med, nebo různé další oříšky.

Zbytky z ošťavnění lze zužitkovat např. na buchtu, sušenky, určitě nevyhazovat

Mléko vydrží v ledničče 3-4 dny.