Šípkový čaj

17.10.2020

Šípky obsahují velké množství vitaminu C, dokonce více než citrusy. Vitamin C je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Působí preventivně proti virovým a bakteriálním infekcím, přispívá k regeneraci organismu, čímž zkracuje dobu nemoci. Člověk si narozdíl od většiny živočichů nedokáže vitamin C vytvořit sám, proto ho musíme dodávat.

Jak správně připravit šípkový čaj?
- šípky sbíráme na čistém místě (ne u silnice) na přelomu září a října, kdy jsou již zralé, při sběru nesmí být nahnilé, přemrzlé nebo jinak poškozené
- sušíme např. v sušičče nebo v pootevřené troubě (max 50 ºC)
- skladujeme na suchém temném místě max. rok (do příští sklizně )
- nejšetrnější způsob přípravy čaje, při kterém zůstává zachováno max. množství vitaminů, je vylouhování nadrcených šípků ve vodě přes noc. Výluh zahřejeme na cca 70 ºC a šípky necháme ještě pár minut louhovat. Poté přelijeme přes husté sítko (aby se odstranily chloupky, které by mohly vadit nejen chuťově, ale mohou i dráždit sliznice). Z šípků můžeme udělat ještě druhý, nebo i třetí odvar. Takto můžeme připravit čaj za sušených i červstvých šípků.