Vliv vína na zdraví

26.10.2020

Úvod
Názory na vliv vína na zdraví se v poslední době velmi různí a vzniká kolem nich spousta mýtů. Dříve byly pozitivní účinky na lidské zdraví přisuzovány zejména resveratrolu. Spousta vědeckých studií tuto teorii však vyvrací. Názory se různí i mezi lékaři a vědci. Jak je to tedy s vlivem vína na zdraví doopravdy?

Historie
Pití alkoholu je součástí naší kultury od počátků lidské historie, ale ve větší míře mohlo začít až s rozvojem zemědělství. Počátky výroby vína jsou nejasné. Předpokládá se, že se začalo vyrábět přibližně 10 000 let př.n.l. v oblastech současné Gruzie a Arménie. Vykvašená směs rýže, medu, hlohu a hroznů byla také nalezena v nádobách starých více než 9000 let v Číně. Důvodem, proč lidé začali pít alkohol, bylo nebezpečí, které plynulo z pití vody plné bakterií a také fakt, že nefermentovaná šťáva z ovoce se brzy zkazila.

Již před tisíci lety si lidé uvědomovali příznivé účinky vína na zdraví. Medicínský význam vína popisují sumerské učebnice lékařství, čínská medicína nebo indická ajurvéda. Víno se používalo např. na desinfekci ran, zahnání horečky, jako anestetikum (alkohol byl až do 20. století jediným prostředkem tišícím bolest) nebo jako prevence proti střevním onemocněním, jelikož voda byla často znečištěna.

Složení vína
Víno obsahuje vodu, alkohol, sacharidy (různý poměr glukózy a fruktózy dle kvality a původu vína), organické kyseliny (kyselina vinná, kyselina jablečná, která se v procesu výroby vína odbourává na kyselinu mléčnou), bílkoviny, třísloviny, minerální látky, enzymy, vitamíny (C, A, vitamíny skupiny B).

Kromě těchto látek obsahuje víno také látky, kterým jsou přisuzovány příznivé účinky na lidské zdraví. Patří mezi ně polyfenoly, nejznámější je resveratrol, který má výrazné antioxidační vlastnosti a pohlcuje volné radikály. Koncentrace resveratrolu je v červených vínech přibližně 10x vyšší, než v bílých vínech. Důvodem je fakt, že se při výrobě červeného vína ponechává slupka hroznu po určitou dobu fermentovat a resveratrol se nachází právě ve vinné slupce. 

Mezi další polyfenoly patří pterostilben - látka podobná resveratrolu, která se však ve větší míře dostává do mozku nebo proanthokyanidiny, které najdeme v hroznových jadérkách. Víno obsahuje také melatonin, který kromě savců vytváří i rostliny. U člověka kromě toho, že ovlivňuje spánek, působí v těle jako silný antioxidant. 

Ve víně jsou také živé bakteriální kultury (vznikající při procesu fermentace), které přežijí průchod ústy a žaludkem a fungují jako probiotikum. Kde se tyto prospěšné látky ve víně berou? Dostávají se do něj z hroznů vinné révy během macerace a fermentace. A kde se berou v hroznech? Vznikají ve slupkách bobulí jako přirozená ochrana proti plísním a take slouží rostlině jako antioxidanty, které je chrání před volnými radikály, např. při působení slunce.

Alkohol
Řada vědců se domnívá, že za příznivé účinky vína může především alkohol, pokud je ovšem konzumován v malém množství. Rozhodujícím faktorem v příznivém účinku pití malého množství alkoholu je zvýšení HDL cholesterolu. Alkohol má také schopnost snižovat přilnavost krevních destiček. Omezuje jejich schopnost se sdružovat a vytvářet tak nebezpečné překážky. Dle Loren Cordain z univerzity v Coloradu alkohol také ovlivňuje hladinu inzulinu v krvi tím, že snižuje produkci tohoto hormunu ve slinivce, čím pomáhá předcházet ukládání tukových zásob v těle.

Mezi další prospěšné účinky alkoholu patří i fakt, že střídmé pití alkoholu uvolňuje serotonin v mozku a zmírňuje stres, čímž pomáhá předcházet řadě chorob. Fakt, že prospěšný ve víně je alkohol, potvrdila i studie, jež zkoumala osoby, které konzumovali jen šťávu z hroznů, ale ne alkohol. K pozitivní změně z hlediska kardiovaskulárnách chorob u nich nedošlo.

Víno a vztah k našemu organismu a chorobám

Cévní a srdeční onemocnění

V roce 1819 irský lékař Samuel Black popsal tzv. francouzský paradox, který popisuje skutečnost, že ačkoli francouzi žijí nezdravým životním stylem (konzumace velkého množstvý nasycených tuků, sacharidů, kouření, málo pohybu) trpí relativně nízkým výskytem srdečních onemocnění.

V roce 1979 vyšla studie Dr. A. Selwina St.Legera, která popisuje ochranné účinky vína ve vztahu k srdečnímu infarktu. Po této studii začal stoupat zájem o problematiku pití malého množství alkoholu a jeho vztahu k lidskému zdraví. Do dnešního dne bylo publikováno několik stovek prací o pití alkoholu a jeho vlivu na zdraví, které svědčí o tom, že mírná konzumace alkoholu skutečně snižuje nejen riziko srdečního infarktu, ale i úmrtnost na něj. Z výsledků těchto studií vyplývá snížení rizika srdečního infarktu o 30 - 80 %.

Proč má tedy víno tak pozitivní vliv na předcházení těmto onemocněním? Kromě alkoholu, jehož účinky na kardiovaskulární systém jsme si popsali výše, mají největší zásluhu polyfenoly, které ve víně působí jako antioxidanty, vážou molekulární kyslík z oxidovaného LDL cholesterolu, který způsobuje ucpávání cév tukovými usazeninami. Jeho oxidaci způsobují volné radikály, které v organismu vznikají účinkem stresu, kouřením, stárnutím a působením dalších negativních vlivů. Resveratrol také inhibuje srážení krevních destiček, což působí proti vzniku aterosklerózy.

Stárnutí
Přirozený proces stárnutí se projevuje ve změnách genů. V posledním desetiletí došlo k identifikaci několika genů, které prodlužují délku života a pomáhají předcházet některým nemocem. Výzkumy Davida Sinclaira z bostonské Harvard Medical School naznačují, že klíčem pro prodloužení života je zvýšení aktivity genu SIRT1, jehož aktivitu v lidských buňkách až 13x zvyšují právě polyfenoly obsažené ve víně. 

Nervový systém
Resveratrol vytváří v mozku enzym regenerující nervová poškození. Dochází k prodlužování mozkových buněk, které se mohou vzájemně propojovat. Výzkumy Davida Sinclaira (viz. výše), které se týkají vlivu působení genů SIR2 a SIRT1 na neurologické poruchy, mezi něž patří Alzheimerova nemoc ukazují, že účinek genu SIR2 zabraňuje neurodegeneraci, která je základem mnoha neurologických poruch. Lidem, kteří umírněně pijí víno, tedy hrozí menší riziko postižení demencí a Alzheimerovou chorobou. 

Imunitní systém
Přesto, že alkohol má podle provedených výzkumů imunitní systém potlačovat, v případě konzumace vína se žádné podobné účinky neprokázaly. Činnost bílých krvinek, které v těle bojují s infekcí konzumace vína neomezuje. Výzkumy potvrdily, že lidé, kteří každý den pijí malé množství vína, jsou méně nemocní. Mohou za to antivirotické a antibakteriální účinky vína. Také díky obsahu tříslovin víno podporuje funkci imunitního systému. Především červené víno ničí bakterie způsobující infekce zažívacího traktu, čímž chrání tělo před průjmovým onemocněním ze stravy.

Cukrovka
I když by se mohlo zdát, že při dietě výrazně omezující cukry ve stravě, může pití vína, které obsahuje zbytkový cukr, tuto dietu narušovat, dlouhodobý výzkum na Harvardské univerzitě prokázal, že střídmé pití vína má naopak pozitivní účinky na diabetes. Pití vína také pomáhá předcházet této nemoci a to až o 30%. V každém případě se doporučuje spíše suché víno, které má menší množství zbytkového cukru. Pozor však na nadměrné pití alkoholu, při kterém se naopak riziko cukrovky zvyšuje až o 43%.

Onkologie
Rakovina je onemocnění vzniklé v důsledku poruch genomu v na základě endogenních (např. oxidace) a exogenní procesů. Poruchy (mutace) vznikají, pokud dojde k převýšení reparační kapacity DNA. Obranu proti působení mutagenů a vzniku nádorů je možné cíleně podpořit. Víno má antimutagenní účinky, které jsou přisuzovány zejména resveratrolu, který potlačuje vznik karcinogenu. Významný protinádorový účinek byl zaznamenán u rakoviny prsu, prostaty, plic, jater, střev, kůže a zhoubného bujení krvetvorných buněk. Pozitivní účinek byl také prokázán u prevence před poškozením jater při léčbě chemoterapií. 

Plíce
Polyfenoly, obsažené ve víně, pomáhají chránit plicní tkáň. Umírněné pití alkoholu spolu s vyváženou stravou mohou snížit riziko zápalu plic díky resveratrolu, který ničí látku, která vyvolává zápal plic. Pití vína také pomáhá předcházet chronickým onemocněním plic, kterým trpí především kuřáci. Fenolické látky ve víně potlačují negativní vliv kouření na plíce. Pozitivní účinky vína se podepisují také na zvýšení objemové kapacity plic, krevního oběhu a posílení imunitního systému, který potlačuje vznik bakteriálního a virového onemocnění plic.

Výzkumy naznačují, že i když je v červeném víně obsaženo více resveratrolu, něž ve víně bílem, v sovislosti s plicním onemocněním se ukazuje prospěšnější především bílé víno.

Ostatní
Kromě výše uvedených má víno pozitivní vliv také na další procesy a orgány, např. na žaludek tím, že povzbuzuje trávení a ničí bakterie způsobující infekce zažívacího traktu. Dále na zrak, díky nižšímu riziku stárnutí oční sítnice, které může vést až ke slepotě nebo na pleť, jelikož účinky vína zpomalují lokální záněty na pleti. Víno také posiluje průběh hojení ran.

Závěr
Příznivé účiny vína byly dávány do souvislosti především s resveratrolem, který je sice ve víně obsažen, ale ve velmi malém množství, člověk by tedy musel vypít velké množství vína. Dle zjištěných informací skutečný pozitivní efekt pití vína vzniká kombinací všech prospěšných látek ve víně, tedy především všech polyfenolů, melatoninu a alkoholu.

Mezi jednotlivými víny existuje velký rozdíl. Zatímco nekvalitní vína obsahují naprosté minimum účinných látek, kvalitní a plné víno, ze specifických oblastí a regionů, připravované tradičními metodami, může mít skutečně znatelný pozitivní vliv na zdraví.
Na základě studií lze doporučit každodenní spotřebu vína v obejmu 0,2 - 0,4 l. Tato pravidelná konzumace funguje jako účinná prevence pro snížení rizik vzniku některých onemocnění. Klíčová je však optimální, střídmá míra konzumace vína spojená s určitou pravidelností.

Seznam použité literatury:

  • Vlastní zápisky ze studia Mendelovy univerzity v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici, ústav Vinohradnictví a vinařství
  • Prof. MUDr. MILAN ŠAMÁNEK, Dr.Sc., FESC a doc. MUDr. ZUZANA URBANOVÁ, CSc., Víno na zdraví, 2010
  • ANNA BRZOBOHATÁ, Bakalářská práce - Víno jako účinná prevence a lék vůči srdečním chobám, Mendelova univerzita v Brně, 2015
  • IVETA ANDRLOVÁ, Bakalářská práce - Hrozny a víno ve výživě člověka - zdraví prospěšné látky v hroznech a víně, Mendelova univerzita v Brně, 2010
  • PETR KUGLÍK, Antimutageny - látky, zabraňující vzniku mutací, Masarykova Universita, 2014
  • Webové stránky www.vinoazdravi.cz
  • Webové stránky www.vinoprozdravi.cz
  • Webové stránky https://www.diabetickaasociace.cz
  • Webové stránky https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/ucinky-cerveneho-vina-na-zdravi/